Serowe paluszki z ciasta francuskiego

Dziś przepis na francuskie paluszki, jaki znaleźliśmy kiedyś w sieci – niestety już nie pamiętamy gdzie oczywiście na blogu Moje wypieki ;))

Składniki:

  • 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego
  • starty ser żółty, dowolna ilość
  • papryka lub inne przyprawy do smaku (oregano, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie lub kminek jak ktoś lubi)
  • 1 roztrzepane jajko – do posmarowania

Wykonanie:

Na blacie położyć jeden arkusz ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, na to na drobnej tarce zetrzeć połowę sera żółtego, do smaku doprawić papryką i innymi przyprawami. Ser lekko przycisnąć do ciasta, aby się przykleił. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponownie – posmarować jajkiem, na górę zetrzeć ser, i doprawić przyprawami. Ser lekko przycisnąć do ciasta.

Przygotowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski szerokości około 1,5-2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na  na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując 2 cm odstępy. Końce przycisnąć do blaszki.

Piec w temperaturze 190ºC z termoobiegiem aż będą rumiane (ok. 15 min).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Serowe paluszki z ciasta francuskiego

  1. monika świątek pisze:

    Zrobiłam pewnego dnia, gdy miałam niespodziewanych gości. Wszystkim smakowały, znikneły z talerza nim ostygły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *