Sałatka z Krymu

Tym razem wspomnienie kulinarne z podróży. Kilka lat temu byliśmy na Krymie. Oprócz zdjęć, zachwytu i postanowienia, że jeszcze tam wrócimy, przywieźliśmy też przepis na sałatkę. Jedliśmy ją w hotelu, ale nie było problemu z odkryciem jej składników. Od tego czasu jest to jedna z ulubionych sałatek naszych, naszych znajomych i rodziny.

Składniki:

  • opakowanie mrożonych paluszków krabowych
  • pół ogórka
  • 5 jaj
  • puszka kukurydzy
  • sól, pieprz, przyprawy
  • majonez

Wykonanie:

Paluszki krabowe rozmrozić. Pokroić w niezbyt cienkie paseczki. Ogórka obrać, pokroić w paseczki. Ugotować jajka, obrać i do sałatki pokroić tylko białko – też w paseczki. Żółtka można wykorzystać do innej sałatki – jeśli oczywiście planujemy w tym czasie zrobić kilka sałatek. Kukurydzę odsączyć i wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Opcjonalnie można dodać ser żółty – też pokrojony w paseczki.

Całość przyprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sałatki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *