Łososiowe zawijańce w cieście francuskim lososiowe zawijance degusto - przepisy smaczne i proste

Łososiowe zawijańce w cieście francuskim

Superszybka i całkiem efektowna przekąska z łososiem. Oczywiście na gotowym cieście francuskim, czyli naszej ulubionej bazie do szybkich przekąsek.

Składniki (dla 4ch osób):

  • 300g łososia norweskiego wędzonego na zimno
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • oscypek, ew. inny ser żółty
  • oregano i tymianek

Wykonanie:

Łososia pokrój na grube słupki (w rozmiar zbliżony do parówki). Każdy słupek zawijasz w pasek ciasta francuskiego tworząc coś w rodzaju dużego pieroga, ale tak by nie było w środku powietrza (ciasto ma przylegać do ryby). Następnie kroisz rybę z ciastem na plasterki (nie przecinaj ciasta do końca) i wywijasz poszczególne kawałki na przemian (zobacz na zdjęcia poniżej).

Łososiowe zawijańce w cieście francuskim lososiowe zawijance 1 degusto - przepisy smaczne i proste

Tak przygotowane placuszki posypujesz startym oscypkiem i ziołami, a potem do piekarnika: 15-20 minut w 200°C z termoobiegiem.

Łososiowe zawijańce w cieście francuskim lososiowe zawijance 2 degusto - przepisy smaczne i proste

5 thoughts on “Łososiowe zawijańce w cieście francuskim

Skomentuj Ola in the kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.