Łososiowe zawijańce w cieście francuskim

Superszybka i całkiem efektowna przekąska z łososiem. Oczywiście na gotowym cieście francuskim, czyli naszej ulubionej bazie do szybkich przekąsek.

Składniki (dla 4ch osób):

  • 300g łososia norweskiego wędzonego na zimno
  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • oscypek, ew. inny ser żółty
  • oregano i tymianek

Wykonanie:

Łososia pokrój na grube słupki (w rozmiar zbliżony do parówki). Każdy słupek zawijasz w pasek ciasta francuskiego tworząc coś w rodzaju dużego pieroga, ale tak by nie było w środku powietrza (ciasto ma przylegać do ryby). Następnie kroisz rybę z ciastem na plasterki (nie przecinaj ciasta do końca) i wywijasz poszczególne kawałki na przemian (zobacz na zdjęcia poniżej).

Tak przygotowane placuszki posypujesz startym oscypkiem i ziołami, a potem do piekarnika: 15-20 minut w 200°C z termoobiegiem.

5 thoughts on “Łososiowe zawijańce w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.