Kurczak z ananasem w sosie curry

W poszukiwaniu przepisu na niedzielny obiad, który spełniałyby trzy magiczne warunki: smaczny, szybki, ale nie nazbyt banalny, trafiłam na kurczaka z ananasem w sosie curry. Pomyślicie pewno, że to żadna nowość. Faktycznie. Danie to widuje się od zawsze na wszelakich blogach w najróżniejszych wydaniach. Tej niedzieli udało mi się jednak osobiście doświadczyć z czego wynika jego popularność. Wystarczy zliczyć czas potrzebny na przygotowanie, dodać do tego szczery zachwyt mojej drugiej połówki, a już wiadomo, że postawione zadanie zrealizowano w 100%. Polecam szczególnie jako „danie – koło ratunkowe”, gdy czasu mało.

Składniki (na dwie solidne porcje):

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 5 plasterków ananasa
  • 200 ml – 300 ml śmietany 18% (w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1 średnia cebula
  • 2-4 ząbków czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry
  • 200g ryżu

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy kurczaka. Obtaczamy go troskliwie w przyprawach (sól, pieprz, papryka, curry) i odstawiamy na 30 min, żeby mięso przeszło aromatami.

Następnie podsmażamy cebulkę i czosnek.

Dodajemy kurczaka i smażymy 5 min.

Ananasa pokrojonego w kostkę wrzucamy do śmietany. Przyprawiamy do smaku tymi samymi przyprawami co mięso i całość wlewamy na patelnie. Teraz wystarczy dusić przez 15 min.  W międzyczasie gotujemy ryż i nim się obejrzymy danie leży gotowe na talerzu. Na zdjęciu 1/4 porcji.

PS. tym przepisem do naszego grona dołącza Ewelina – witamy na degusto i czekamy na kolejne przepisy. ;))

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drób, Mięsa, Obiady i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Kurczak z ananasem w sosie curry

  1. monika świątek pisze:

    Polecam, szybko i smacznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *