Francuska tarta z porami tarta porowa degusto - przepisy smaczne i proste

Francuska tarta z porami

Czasem to lodówka natchnie nas do gotowania. Tak było w tym przypadku – miałam w lodówce dwa pory i ciasto francuskie…

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • dwa pory – tylko białe końcówki
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy pieczarki (ja mam zazwyczaj mrożone – pokrojone)
  • dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • dwa jajka
  • starty żółty ser
  • masło do smażenia
  • przyprawy – pieprz, sól, zioła prowansalskie, kurkuma

Wykonanie:

Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Smażyć na maśle aż cebula będzie szklista. Pory pokroić dość cienko w plasterki – dodać do cebuli. Doprawić przyprawami. Wrzucić pokrojone pieczarki i jeszcze przez chwile smażyć.

W miseczce rozkłócić widelcem dwa jajka, dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego i żółty ser. Wymieszać i dodać trochę soli i ziół – oregano lub prowansalskie.

Cisto francuskie rozłożyć na blasze – zawinąć brzegi tak, żeby powstało zagłębienie na nadzienie. I teraz są dwie szkoły – można ciasto wstępnie podpiec przykrywając pergaminem i wysypując fasole żeby zbytnio nie wyrosło, albo na surowe ciasto nakładać nadzienie. W tym drugim przypadku jest ryzyko, że pod nadzieniem ciasto nam nie wyrośnie. Ja tym razem podpiekałam – trzeba poczekać do lekkiego zrumienienia – bez termoobiegu temp ok  200 stopni.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika – nakładamy nadzienie z porów i zalewamy żółtkami z jogurtem. Wstawiamy na krótko do piekarnika – 15-20 minut (200 stopni + termoobieg). Tak żeby ser się roztopił i jajka ładnie zapiekły. Najlepiej smakuje na ciepło.

Francuska tarta z porami tarta porowa 1 degusto - przepisy smaczne i proste

6 thoughts on “Francuska tarta z porami

  1. A to nie byla moja lodowka??? Bo w mojej tez wlasnie leza dwa pory;P A ciasto francuskie w zamraalniku:)

    A szynka sam pryszla???

  2. Ogromnie się cieszę że przepis inspiruje tak wiele osób!
    Aniu – super – ja też uwielbiam spontaniczność w kuchni i zawsze uważam, że przepisy są właśnie po to, żeby dorzucić do nich coś swojego :)
    Olu – ja optuje za tym, żeby w lodówce zawsze było ciasto francuskie :) A szynka niekoniecznie musi przypełznąć – może być wersja wegetariańska :)
    Aniu z Wrocławia – nadal czekam na następne smakołyki od Ciebie! :)
    Kasiu – podziwiam Twojego bloga, miło mi, że nas odwiedziłaś – pozdrawiam serdecznie!

Skomentuj Katarzyna Kania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.