Cukiniowa babka - czyli pastyga babka cukiniowa1 degusto - przepisy smaczne i proste

Cukiniowa babka – czyli pastyga

Jeszcze niedawno nie wiedziałam że takie danie jak pastyga w ogóle istnieje. Teraz to mój ulubiony sposób przyrządzania cukinii! Polecam sprawdźcie sami, tym bardziej, że sezon na cukinie w pełni. No i w końcu ileż razy można robić teraz leczo… ;) Przepis pochodzi z bloga sympatycznej Ani – Kraina rozkoszy podniebienia.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże cebule
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Cukinie obierz ze skórki i utrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebule pokrój w kostkę, koperek drobno posiekaj, czosnek wyciśnij przez praskę – wszytko dodaj do utartej cukinii.

Do miski z warzywami dodaj ojej, jajka, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadka – dodaj trochę mąki.

Masę wlej do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. godzinę w 180 stopniach.

Dla tych co lubią mięso – można dodać pierś kurczaka pokrojona w paseczki i wcześniej zamarynowaną w ziołach (tak zrobiliśmy pierwszy raz) albo salami – tak zrobimy dzisiaj :) Smacznego!

Cukiniowa babka - czyli pastyga babka cukiniowa011 degusto - przepisy smaczne i proste

5 thoughts on “Cukiniowa babka – czyli pastyga

  1. Toż to…frittata przecież! :)
    Polecam dodać np. zamiast jednej cebuli – poszatkowanego pora, doda fajnego aromatu i nieco pikanterii. Z salami faktycznie dobre. Ilość wariacji nieskończona…Można dodać szczypiorek i inne lubiane warzywa.

  2. Zrobiłam dziś cukinię w takiej wersji ale cebulkę podsmażyłam z kabanosem, a na wierzchu ułożyłam plastry boczku. Powiem jedno – zdecydowanie w weekend powtórka, bo po mojej cukiniowej babce zostało już tylko obłędne wspomnienie. Dzięki za ten przepis.

Skomentuj Agnieszka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.