Chleb z mąki krupczatki

To przepis, który przekazała mi koleżanka, czyli niejako jest to kategoria przepisu „szeptanego” :) Jest prosty i szybki bo opiera się na drożdżach a miesza się go mikserem, więc nawet nie trzeba wyrabiać ciasta ręcznie.

Oto składniki – na 2 keksówki i mogę powiedzieć, że chleb ten utrzymuje się bardzo długo w jadalnej formie dlatego nie ma obaw, że się zmarnuje. Poza tym drugim bochenkiem zawsze można kogoś obdarować. Chleb ma chrupiącą skórkę, którą uwielbia mój mąż i można z niego (oczywiście po wystygnięciu) kroić cienkie kromki, które uwielbiam ja :) Składnikami ziarnistymi można manipulować – ja ostatnio dodaję łyżkę czarnuszki – uwielbiam ją.

Składniki (na 2 bochenki):

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 8 łyżek słonecznika
  • 8 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr ciepłej wody

Wykonanie
Najpierw przygotowujemy rozczyn – drożdże, cukier, sól, odrobina wody – odstawiamy.
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki – miksujemy (śrubowymi końcówkami miksera lub mieszadłem do ciasta w robocie) dodając wody i rozczynu.

Dajemy chwilkę wyrosnąć – ja zwykle w tym czasie nastawiam piec, przygotowuję foremkę. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C w termoobiegu.
Pysznych kanapek życzę :)

PS. tym przepisem debiutuje na degusto Beatka – serdecznie witamy i czekamy na kolejne pyszne przepisy. :))

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Chleb z mąki krupczatki

  1. Ania S. (Wrocław) pisze:

    Właśnie się u mnie piecze… :)
    Zapach z piekarnika smaczny się wydobywa… ;)

  2. dampsikowna pisze:

    moja rodzina zakochała się w tym chlebie- pyszny!!! robię rożne warianty: z żurawiną, z orzechami lub właśnie ze słonecznikiem i pestkami dyni. Wyśmienity! polecam bo jest bardzo szybki w przygotowaniu.

  3. NikTo pisze:

    Pyszny!! Poniewaz mieszkam w Holandii I tutaj chleb to nawet nie Stal Kolo naszego, polskiego, to musialam od razu po upieczeniu zjesc, goracy. Pyszny!! dodalabym troche wiecej soli.

  4. NikTo pisze:

    Pyszny!! Poniewaz mieszkam w Holandii I tutaj chleb to nawet nie Stal Kolo naszego, polskiego, to musialam od razu po upieczeniu zjesc, goracy. Pyszny!! dodalabym troche wiecej soli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *